Avui en dia les cartelleres dels cinemes s’omplen de produccions de terror i tothom vol retre homenatge al gènere amb grans festivals.
Com a Festival de referència del gènere que som, tenim la obligació de mirar enrere i reconèixer el valor de tots aquells que han fet que aquest gènere en constant evolució tingui un pes capital en la indústria cinematogràfica.

Avui viatgem als inicis de tot per presentar-vos Le Manoir du Diable, un curtmetratge de Georges Méliès que es pot considerar com la primera pel·lícula de terror de la història del cinema. Realitzada l’any 1896, la pel·lícula de poc menys de tres minuts de durada presenta a dos cavallers que arriben a un castell per enfrontar-se al malèvol Mefistòfil (el propi Satanàs pels no experts en el gènere).

George Méliès

Si avui mirem Le Manoir du Diable, potser ens farà riure però no era aquesta la intenció del geni Méliès. Cal posar-la en context del moment en que es va rodar: tinguem en compte que els efectes especials que hi veiem van ser una veritable revolució al 1896, any de la producció.
Aquests efectes van ser tot un descobriment amb objectes i persones que apareixen i desapareixen de la pantalla. De fet, es deuen a una deliciosa coincidència. Era la tardor d’aquell any, quan Méliès estava rodant una escena en ple carrer, la càmera es va encallar i va parar de rodar durant uns segons. Quan va revisar la filmació, el director va quedar parat de l’increïble efecte que feia veure com persones i objectes apareixien de sobte en escena. Va ser llavors que va ser conscient de la capacitat del cine de canviar l’espai i el temps.

Gaudiu doncs d’aquesta petita joia mentre preparem una nova entrega per presentar-vos els orígens del gènere que estimem. No oblideu que per comprendre el present cal conèixer el passar.

Els origens del cinema de Terror amb George Méliès

Molins 2016 |