Dementia, de John Parker


Cicle rareses – Sala Gòtica
 
Única obra del seu director John Parker molt poc conegut, Dementia és la raresa per excel·lència d’aquest petit cicle. Acabada de rodar en 1953 no es va estrenar fins 1955 amb quatre versions diferents, per intentar esquivar la censura, de les quals la que més recorregut ha tingut, i que presentem aquí, ha estat la del productor Jack H. Harris, amb algun tall, l’afegit de la veu en off que acompanya el relat i els subtítol Daughter of Horror.

Per diverses raons, aquesta petita joia s’ha convertit en una raresa de culte. D’entrada, foteu-vos-en del cinema independent actual, Dementia es va realitzar amb els diners de la mare del director i la major part del repartiment la formen actors amateurs o directament no-actors, com és el cas de la protagonista Adrienne Barrett qui, segons sembla, era la secretària del propi director i no va aparèixer mai més en cap altra pel·lícula. Tan fascinant i hipnòtica com torbadora, les seves imatges ens menen cap el cinema negre de baix pressupost d’Edgar G. Ulmer, cap a l’expressionisme alemany i cap al surrealisme de Buñuel i Dalí (molt escaient per a la present edició del festival).

Aquesta còpia exacta d’Orson Welles que és Bruno VeSota va ser el membre del repartiment de més experiència i sembla ser que va tenir molta influència en el resultat final de la pel·lícula. En 1955 va dirigir un noir, Female Jungle, amb Lawrence Tierney, Jayne Mansfield i John Carradine. Més tard va treballar per Roger Corman amb molta asiduïtat i va dirigir The Brain Eaters (1958) i Invasion of the Star Creatures (1962) dues obres imprescindibles per als amants del psicotrònic.

Una curiositat, cal destacar-ne la presència com actors no acreditats d’Aaron Spelling, que acabaria sent un exitós productor televisiu, i d’Angelo Rossito, actor de llarg recorregut que podem recordar a Freaks (Tod Browning, 1932) o a Mad Max Beyond Thunderdome (George Miller, 1985).
 
Dementia (1955)
 
Títol original: Dementia (Daughter of horror)
Any: 1955
Durada: 56 min.
País: Estados Unidos
Direcció: John Parker
Guió: John Parker
Música: George Antheil
Fotografia: William C. Thompson (B&W)
Intèrprets: Adrienne Barrett, Bruno VeSota, Ben Roseman, Richard Barron, Ed Hinkle, Lucille Rowland
Productora: H.K.F. Productions / J.J. Parker Productions / Exploitation Pictures

Sinopsi: Una dona es desperta d’un malson. Armada d’una navalla vagareja per la ciutat trobant-se amb els personatges més diversos.
 Dementia: La hija del terror
(1955) on IMDb

 
Dementia 1955 poster
 

Dementia (1955)

Films Molins 2019 |