Pere Portabella recollirà el Premi Honorífic del terrorMolins 2020

Pere Portabella

En la present edició del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei, que es celebrarà del 6 al 15 de novembre, tindrem l’honor de retre homenatge a Pere Portabella (Figueres, 1929), figura clau dintre de la filmografia del país. Autor d’obres imprescindibles com “Nocturno 29” (1968), “Umbracle” (1972), “El Sopar” (1974), “Informe General” (1977) o “El silencio antes de Bach” (2007), entre moltes altres, i productor d’obres tan conegudes com “Los Golfos” (Carlos Saura, 1959), “El cochecito” (Marco Ferreri, 1960) o “Viridiana” (Luis Buñuel,1961). La seva visió sempre compromesa amb la societat i l’avantguarda artística i política ha esdevingut font d’inspiració per a molts artistes i cinèfils, i indispensable per comprendre una bona part de les ruptures i salts endavant que ha hagut a la història moderna del nostre cinema i del nostre país.

A més, Portabella està lligat a la història de la nostra població perquè el seu primer llargmetratge es va projectar per primer cop a l’estat Espanyol dins de la Semana de Cine de Molins de Rei, en febrer de 1969. Tanmateix, és part de la memòria del nostre Festival perquè en 1974 vam programar “Vampir-Cuadecuc” (1970) com a sessió sorpresa; quan la seva estrena estava prohibida per la dictadura franquista. Aquesta obra mestra, fascinant i irrepetible, serà l’escollida per formar part de l’homenatge, aprofitant l’efemèride del 50è aniversari de la seva creació.

Durant els anys 70, el director madrileny Jess Franco rodava la seva versió de “El conde Drácula”, protagonitzada per Christopher Lee. Un fet que Pere Portabella i Joan Brossa van aprofitar per filmar el que, a priori, semblava ser un documental “com es va fer” sobre la pel·lícula. El resultat de la seva col·laboració és ja història del cinema. Una obra que va més enllà de la realitat per reinventar el mite de Dràcula, a l’hora que explora les possibilitats del llenguatge cinematogràfic i la capacitat mítica que comporta la imatge com representació d’ella mateixa. Fent servir un avantguardisme narratiu trencador, encara més sorprenent i revolucionari en aquella gris Espanya franquista, la pel·lícula va ser prohibida i no es va estrenar fins 38 anys més tard. Per això va esdevenir un film clau per entendre la transició que va haver dins el cinema del país cap a pràctiques clandestines, il·legals i d’oberta oposició al règim.

Així doncs, per nosaltres és motiu de celebració poder aprofitar l’efemèride de l’aniversari d’aquesta important pel·lícula per retre un merescut homenatge al nostre benvolgut i admirat Pere Portabella i així celebrar una vida i una obra de gran influència i importància. Desitgem que això ajudi a apropar la seva figura i llegat a tota una nova generació cinèfila assídua al Festival, propiciant que es reivindiqui i faci accessible un tipus de cinema que, ara més que mai, planta cara a les lògiques conservadores, quan no merament mercantilistes, de moltes de les produccions contemporànies.

El lliurament del Premi Honorífic tindrà lloc el divendres 13 de novembre a les 19h juntament amb la projecció de Vampir-Cuadecuc i un col·loqui posterior amb Pere Portabella. Podeu adquirir les entrades a la web de venda d´entrades del Festival..

 

Vampir_Cuadecuc-442153922-mmed

Pere Portabella recollirà el Premi Honorífic del terrorMolins 2020

Actualitat |